Usein kysyttyä

Takuu Panasonicin laitteillamme on Propartner -sopimuksen ansiosta 5v. Wilfa myöntää 7 vuoden takuun. 

Edullisimmat ”pumput” saa alle 1000,00 EUR asennettuna. Toimiva/laadukas ilmalämpöpumppu noin 120 m² omakotitaloon maksaa asennettuna noin 1500,00 € – 2 300,00 € riippuen merkistä ja mallista.

Riippuen mallista ja kompressorin taajuudesta sekä sisäyksikön tuulettimen nopeudesta, äänitaso vaihtelee 18-45dB välillä.

Ulkoyksikön huurtuminen

Lämpöpumpun ollessa lämmitystoiminnolla, kylmäaineen kiertoprosessi luovuttaa kylmäaineeseen (lämmönsiirtoaineeseen) sidotun lämpöenergian laitteiston sisäyksiköltä sisäilmaan. Vastaavasti kun kylmäaine höyrystyy ulkoyksikössä, se sitoo ulkoilman lämpöenergiaa itseensä, jolloin ulkoyksikön lamellipinnat kylmenevät.

Ulkoilmassa on aina kosteutta, joka joutuessaan kosketukseen kylmän pinnan kanssa, pyrkii jäätymään. Tämä ilmiö esiintyy korostuneesti ulkoilman lämpötilan ollessa nollan asteen tienoilla.

Ulkoyksikön pinnalla tämä näkyy useimmiten valkoisena kuurana.

Tämä on täysin normaalia ja se kertoo laitteen toimivan juuri odotetulla tavalla. Laitteen automatiikka käy sulattamassa huurun pois aika ajoin.

Laitteen ulkoyksikön alle kerääntyy talven mittaan sulatusveden johdosta pieni jääkeko, joka on niin ikään täysin normaalia. Tämä voidaan haluttaessa poistaa manuaalisesti maasta tai laitteen alle voidaan asentaa sulavesikaukalo.

Ulkoyksikön jäätyminen päädystä ja/tai pohjan reunoista

Talvisään ollessa pitkään kosteaa ja lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin, voi myös jäätä muodostua jossain määrin laitteen pohjan reunoihin sekä laitteen toiseen (vasempaan) päätyyn.

Myös tuiskulunta saattaa kiinnittyä ulkoyksikön pintaan.

Tämäkin on täysin normaalia eikä sillä ole vaikutusta laitteen toimintaan. Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa säätämällä laite toimimaan jäähdytystoiminnalla n. 30 min. ajan. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta pois.

Laitteen ulkoyksikön alle kerääntyvälle sulatusvedelle pätee sama ohjeistus kuin edellä.

Ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan

Joskus, talven ollessa poikkeuksellisen kostea ja kylmä samanaikaisesti sekä myös äärimmäisissä lumiolosuhteissa, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan ja tämä jään muodostuminen esiintyy muutaman sentin paksuisena jääkerroksena kauttaaltaan laitteen lamellipintojen päällä.

Tämäkään ei ole ”vaarallista” ja tällaisessa tapauksessa ulkoyksikkö yksinkertaisesti sulatetaan.

Helpoin ja nopein tapa sulattaa ulkoyksikkö on valuttaa jään päälle kuumaa (ei kuitenkaan polttavan kuumaa) vettä. Tällä toimenpiteellä jää poistuu pinnoilta vahingoittamatta ulkoyksikköä millään tavalla. On tärkeätä, että jäätä ei ryhdytä hakkaamaan pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella.

Ulkoyksikköä ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja eikä kovia tärähtelyjä.

Ennen minkäänlaisia sulatustoimenpiteitä tulee laitteen virta kytkeä pois päältä turvakytkimeltä.

Laitteen ulkoyksikön alle muodostuu normaalia enemmän sulatusveden aiheuttamaa jääkekoa. Voit poistaa jääkeon muutaman kerran talvessa maasta manuaalisesti tai esim. asettamalla ulkoyksikön alle leveä matalahko astia, joka tyhjennetään tarpeen mukaan.

Jos laite ilmoittaa vikakoodista, joka viittaa tuulettimen ongelmaan, mekaaniseen esteeseen, ota yhteyttä asentajaan. 

Ei. Hankimme laitteet vain virallisilta merkkikohtaisilta maahantuojilta. Näin varmistamme, että myymillemme laitteistoille on varaosia vikatilanteen sattuessa myös vuosien kuluttuakin. 

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä: sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä.

Kompressori tuottaa tarvittavan paineen kierrättämällä yksiköiden välillä kiertävää kylmäainetta.

Ulkoyksikössä kylmäaine höyrystetään, jolloin se sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Tämän jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa se nesteytetään, ja tässä yhteydessä lämpö luovutetaan kylmäaineesta.

Hyöty saavutetaan siitä, että tämän koko prosessin pyörittämiseen kuluu vain noin neljännesosa sähköenergiaa verrattuna siihen, minkä laite tuottaa takaisin lämpöenergiana.

1) Heikkotasoinen laite. Yksikään kone, joka on jäässä tai hajonnut ei säästä penniäkään, päinvastoin. 

2) Kohteet, jossa lämmitettään pääsääntöisesti takalla. Tällöin ei sähköä/öljyä lämmitykseen kulu, joten lämmityskustannuksissa ei voida säästää. Tokihan ilmalämpöpumppu levittää takan antamaa lämpöä. (kaikki mallit eivät tähänkään sovellu).

3) Laitteen väärä sijoitus.

VINKKI: Säädä patterit noin 3-4 astetta pienemmälle kuin lämpöpumppuun asetettu arvo. Näin saadaan ilmalämpöpumpusta kaikki irti.

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain Tukesin hyväksymä asennusliike!

Ilmalämpöpumpun asennus on alan ammattilaisen työtä. Asennukseen liittyy myös luvanvaraisuuksia, kuten kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkömääräyksistä. Myös vastuukysymykset on syytä ottaa huomioon.

Asennusaika riippuu täysin asennuksen tyypistä. Helppo perusasennus, jossa sähkönsyöttö ja yksiköt ovat lähellä toisiaan kestää 3-6h. Jos taas asennuksessa on pitkä putkiveto, sähkönsyöttö tai kahden sisäyksikön pumppu, saattaa asennukseen kulua kaksikin työpäivää.

Ilmalämpöpumppu on aina lisälämmönlähde. Kovalla pakkasella tulee tilassa olla toinen lämmönlähde, joka tuottaa tarvittavan lisälämmön, kun ilmalämpöpumpun teho ei yksin riitä. Lisäksi tulee huomioida, että ilmalämpöpumpussa saattaa ilmetä yllättävä vika.

Kompressori pysyy lämpimänä kovallakin pakkasella, mutta laitteen tuottama hyötysuhde pienenee. (Kysy tarvittaessa lisää. Hyötysuhteen lasku on mallista riippuvainen.) Mikäli ilmalämpöpumpun sammuttaa todella kovilla pakkasilla (esim. -25°C), on hyvä odottaa että ulkoilmalämpötila nousee noin -20°C:een ennen kuin laitteen käynnistää uudestaan.

Tila: Onko asennuskohteessa avoin vai suljettu tila? Mikäli tila on avoimempi, saa ilmalämpöpumput levitettyä lämpimän ilman helpommin ja energiatehokkaammin


Ulkoyksikön asennuspaikka: Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tulisi sijoittaa niin, että se on talon seinustalla maassa tai seinällä, mieluusti sisäyksikön läheisyydessä.


Ilmalämpöpumpun mitoittaminen: Ilmalämpöpumput valmistetaan eri tehoisina. On hyvä paneutua mallistoomme, jotta löydät oikean lämpöpumpun kohteellesi. Ilmalämpöpumppu kannattaa mielummin ylimitoittaa kuin alimitoittaa, mikäli riskinä on se että alimitotettu ilmalämpöpumppu joutuu työskentelemään turhan kovaa kylmillä keleillä.


Talon lämmöneristys: Vanhemmat rakennukset saattavat eristää huonommin lämpöä, joten on hyvä miettiä lämpöpumpun vaadittua kapasiteettia eristysten kannalta


Lämpöpumpun teho: Hieman tehokkaampi lämpöpumppu verrattuna tilantarpeeseen on usein parempi ratkaisu kuin tehottomampi ilmalämpöpumppu joka toimii maksimikapasiteetillaan.

Totta kai. Panasonicin uusissa malleissa on Nanoe-X teknologia, joka puhdistaa tehokkaasti ilmaa. 

Virran kulutus vaihtelee paljon kohteen mukaan. Lisäksi todellista virrankulutusta on mahdotonta arvioida invertteriteknologian takia. Normaalisti 10A sulake riittää.

Kun laite toimii invertteriteknologialla, se tarkoittaa sitä, että ulkoyksikön kompressori ei sammu ja käynnisty jatkuvasti uudestaan tuottaakseen lämpöä/viilennystä. Näin kompressorin käyttöikä pitenee ja lämpötilavaihtelut sisätilassa pysyvät minimaalisina.

Yksinkertaisesti kylmäaine on neste/kaasuseos, joka liikkuu ilmalämpöpumpun sisä-, ja ulkoyksiköiden välillä. Tämä kylmäaineen kierto saa ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhaltamaan sisätilaan joko lämmintä tai kylmää ilmamassaa.

R32 kylmäaine on uusi ympäristöystävällisempi neste lämmittää/jäähdyttää tiloja. Kylmäaineen ympäristöhaitallisuutta mitataan ns. GWP (Global Warming Potential) arvolla. Perinteisellä r410A kylmäaineella arvo on 2088 ja R32 kylmäaineella 675.